Et pusterom på to hjul

Etter lange perioder med hjemmekontor er Egil Niva (54) henrykt over å få jobbreisen sin tilbake.

Nærmest over natten forvandlet koronapandemien spisestuer, soverom og kott til provisoriske kontorer. Samtidig ble reisetiden til arbeidsplassen redusert til null sekunder – til glede for mange. Folk flest ser kanskje på reisene til jobb som et nødvendig onde, som bortkastet tid, preget av stress og stanging i kø. Men ikke alle.

– Turen til og fra jobb er dagens høydepunkt, kontrer Egil Niva.

Har arbeidsreisen hatt et ufortjent dårlig rykte blant norske arbeidstakere? Og har pandemien endret på dette?

Savnet arbeidsreisen på hjemmekontor

Egil er helårs jobbsyklist og har vært det i en årrekke. I et normalår tilbakelegger han rundt 4–5000 kilometer på elsykkelen mellom jobben og hjemmet.

– Det er viktig for meg å være i bevegelse – å kjenne på elementene, enten det regner eller blåser. Kanskje med radioen på det ene øret – det er en hyggelig start på dagen. Å jobbe hjemmefra i flere måneder i strekk ble noe helt annet.

Fysioterapeuter har siden tidenes morgen advart kontorister mot stillesitting, og hjemmekontoret inviterer i enda mindre grad til fysisk fostring. For ihuga jobbsyklister som Egil betyr ikke hjemmekontor at man slipper arbeidsreisen, men at man mister to daglige sykkelturer.

– Det ble tydelig for meg hvor mye jeg til vanlig får gratis gjennom å sykle til kontoret. I stedet måtte jeg frem med joggeskoene for å få rørt meg litt, sier han.

Egil fremme på jobb på Lerkendal etter å ha syklet fra Tiller.

Stimulerer kreativiteten

Handler hjemreisen etter endt arbeidsdag om mer enn bare å komme seg raskest mulig hjem? Hjemmekontoret fjernet et fysisk skille mellom jobb og fritid, ikke bare i rom, men også i tid. Evig eies kun det tapte, skrev Ibsen, og kanskje var det først da turene hjem fra jobb opphørte at mange oppdaget at dermed forduftet også et verdifullt fristed for å koble av og legge arbeidsdagen bak seg.

Egil trekker det ikke like langt, men er enig i at arbeidsreisen har egenverdi:

– Sykkelturene er terapi, de er jo det. På sykkelen må jeg konsentrere meg om noe annet, rett og slett. Men å være i aktivitet på denne måten utløser også kreative tanker – og de kan jo like gjerne være om noe jobbrelatert.

Arbeidsgiver tilrettelegger

Mellom sykkeletappene jobber Egil som konsernregnskapssjef i Trym AS. Eiendoms- og entreprenørkonsernet har nettopp flyttet fra Moholt til nye – og egenbygde – lokaler i Dybdahlsgården på Lerkendal.

– Det var nesten litt trist å gi slipp på den flotte sykkelruta gjennom Sjetnemarka, Leira, Risvollan og Steinan, sier Egil og ler.

Fasilitetene i det nye kontorbygget inkluderer både innendørs sykkelparkering, sykkelvask og egne garderober.

– Det er blitt skikkelig fint her, godt lagt til rette for å sykle til jobb, forteller den erfarne jobbsyklisten.

Trym AS holder til på Lerkendal, i Dybdahlsgården som de selv har oppført.

Trym AS har nylig blitt en HjemJobbHjem-bedrift. Det betyr at de forplikter seg til å stramme inn noe på bilparkeringen for ansatte, og til gjengjeld får de ansatte en rekke fordeler fra Miljøpakken og AtB som gjør det enda mer attraktivt å reise kollektivt eller sykle og gå til jobb. Blant fordelene finner vi billigere månedsbillett på bussen, gratis sykkelservice og rabatterte piggdekk til sykkelen samt gode avtaler for leasing og kjøp av elsykkel.

– For meg som allerede sykler er jeg usikker på om HjemJobbHjem har så mye å si, sier Egil. – Vi har ikke vært mange faste jobbsyklister i Trym, men de har blitt mange flere nå. Der forsterker nok nytt bygg og HjemJobbHjem hverandre.

Og selv om den nye sykkelruta til jobb kanskje ikke er preget av like mange gårder og spektakulær natur, er flotte opplevelser fra sykkelsetet heldigvis fortsatt bare et veivalg unna:

– Det hender seg jeg tar omveien om Klæbu, hvis det er fint vær og medvind. Det er blitt så fin sykkelvei over Sjøla, avslutter han.

Vil du vite mer om HjemJobbHjem i Trondheim?
Kontakt hjemjobbhjem@trondheim.kommune.no for mer informasjon.

LES MER: Sjekk om din bedrift kan bli med i HjemJobbHjem

Artikelen er hentet fra miljøpakken.no.