a-informasjon
Arctic race

Avvik i reisetider og trasé søndag 14. august under Arctic race. Reisetider i app og reiseplanlegger er ikke gjeldende.

Gå til artikkel

Tilgjengelighet

Informasjon om universell utforming og tilrettelegging på våre transportmidler i tidligere Sør-Trøndelag.

Vi jobber for å ivareta kravet om universell utforming for kollektivtilbudet i Trøndelag. De fleste bussene og båtene er tilgjengelige for alle. 

Selvbetjente dører i Trondheimsområdet

I Trondheimsområdet (Trondheim, Klæbu, Melhus og Malvik) har de fleste bussene selvbetjente dører. Du åpner døra selv ved å berøre de blå knappene.

Bussene med selvbetjente dører har blå knapper formet som en ring utvendig på bussen og grå knapper formet som en ring innvendig på bussen. Knappene er med punktskrift.

Ved berøring av knappene vil dørene åpne seg så snart bussen står i ro og sjåførene frigir dørene. Det vil ikke være mulig å åpne dørene i fart eller ved andre stopp enn på holdeplasser. Når bussen stopper vil dørene gå noen centimeter ut og og til hver sin side langs bussen. Dersom dørene ikke benyttes vil de lukkes etter kort tid. Dørene er utstyrt med plastlister, og ved hjelp av flere sensorer i dørene vil de åpnes igjen med engang dersom de møter noe motstand. 

Metrobussene har fire døråpninger med «sliding doors», likt det som brukes på t-bane/metrobaner, for effektiv og trygg av- og påstigning

Behov for ekstra tid eller bistand?

Ved behov vil sjåførene alltid kunne forlate sjåførplassen for å komme bak og hjelpe de som eventuelt har behov for det. Dette gjelder også på metrobussene, hvor førerne sitter noe mer skjermet. På de fremste dørene vil det være fire varselknapper med forskjellige funksjoner. Ved berøring av de to nederste knappene ved av- eller påstigning tilkaller du oppmerksomheten til sjåføren for ekstra tid eller bistand.

Inne i bussen vil det også være egne stoppknapper som vil gi sjåføren samme beskjed. Når disse knappene er trykket på vil dørene ikke gå igjen automatisk, og sjåføren må lukke de manuelt.

 • Buss, Trondheimsområdet

  Alle busser er laventré og har rampe slik at du enkelt kan trille om bord. Bussene har manuelle ramper som sjåføren skal bistå med å ta ut ved behov. Det er egne plasser med sikring/festeanordning til rullestol i bussene plassert fremme i bussen, i nærheten av sjåfør. Rullestoler skal alltid sikres.

  Alle busser har varselknapper ved flere dører. På de fremste dørene er det fire varselknapper med forskjellige funksjoner. Ved berøring av de to nederste knappene ved av- eller påstigning tilkaller du sjåførens oppmerksomhet for ekstra tid eller bistand. Inne i bussen er det også egne stoppknapper som vil gi sjåføren samme beskjed. Når disse knappene er trykket på vil dørene ikke gå igjen automatisk, og sjåføren må lukke de manuelt. 

  Ved behov vil sjåførene alltid kunne forlate sjåførplassen for å hjelpe de som eventuelt har behov for det. Dette gjelder også på metrobussene, hvor førerne sitter noe mer skjermet.

  Det er normalt plass til rullestoler med følgende maksimumsmål:

  • Lengde 120 cm
  • Bredde 70 cm
  • Høyde 109 cm
  • Vekt 300 kg

  Buss, regioner

  De fleste regionbusser har rullestolheis. Busser uten heis har rampe. Det er egne plasser med festeanordning til rullestol i bussen. Rullestoler skal alltid sikres.

  Hurtigbåt

  Det er landgang for av- og påstigning på alle hurtigbåter. Mannskapet hjelper deg med av- og påstigning om ønskelig. Ved høyt eller lavt vann kan det ved enkelte kaier være behov for assistanse.

  Det er egne rullestolplasser med festeanordning i fellesområder.

  Toalettene er universelt utformet.

  Ferge

  Alle ferger har lem eller landgang for av- og påstigning. Mannskapet hjelper deg med av- og påstigning om ønskelig. Ved høyt eller lavt vann kan det ved enkelte kaier være behov for assistanse.  

  Det er heis eller plattformheis i alle ferger og egne rullestolplasser med festeanordning i fellesområder på alle fergesamband med unntak følgende samband: 

  • Rute 960 Gutvik - Leka
  • Rute 963 Eidshaug - Gjerdinga
  • Rute 966 Borgan - Ramstadlandet
  • Rute 985 Ølhammeren - Seierstad

  Med unntak av fergesambanene nevt over har alle toalett som er universelt utformet. 

  Trikk

  Gråkallenbanens vogner er ikke universelt utformet og det er dessverre ikke heis eller rampe i vognene. 

 • Du kan ha med barnevogn gratis på buss, trikk og båt dersom det er plass om bord. Det er sjåføren eller mannskapet som avgjør om det er plass, ut fra sikkerhetshensyn. 

  Buss, Trondheimsområdet

  De fleste av bussene er laventré, det vil si at du enkelt kan trille rett om bord. 

  Det er egne plasser til barnevogn i bussen. Barnevogn må alltid festes med festereimer eller holdes av en voksen for å stå trygt under transport. 

  Buss, regioner

  I de fleste regionbusser skal barnevognen plasseres i bagasjerom under reisen.

  Alle regionbusser har barneseter for barn yngre enn tre år. Dette er "universelle" barneseter og er best egnet for barn over seks måneder. Vi anbefaler derfor å ta med eget barnesete til spedbarn. 

  Hurtigbåt

  Det er landgang for av- og påstigning på alle hurtigbåter. Mannskapet hjelper deg med av- og påstigning om ønskelig. 

  Rute 800 Trondheim - Brekstad - Kristiansund har barnerom med stellefasiliteter om bord på sine fartøy.

  Ferge

  Alle ferjer har lem eller landgang for av- og påstigning. Mannskapet hjelper deg med av- og påstigning om ønskelig. 

  Det er heis eller plattformheis på alle fergesamband med unntak av følgende samband: 

  • Rute 960 Gutvik - Leka
  • Rute 963 Eidshaug - Gjerdinga
  • Rute 966 Borgan - Ramstadlandet
  • Rute 985 Ølhammeren - Seierstad

  Trikk

  Gråkallenbanens vogner er ikke universelt utformet og det er dessverre ikke heis eller rampe i vognene. Barnevogn må løftes inn og ut av vognen.

 • På flere holdeplasser i Trondheimsområdet får du informasjon på skjerm og fra bussens utvendige høyttalere.

  På alle busser, med unntak av skoleruter og lokalruter i region, annonseres neste holdeplass over høyttaler i tillegg til at det vises på skjerm. På hurtigbåt vises båten i et kart, og neste anløp annonseres over høyttaler.

  Alle metrostasjoner i Trondheimsområdet er utstyrt med ledelinje.

  Busser, trikker og båter er utformet med gode kontraster av hensyn til personer med nedsatt synsevne. 

   

Ønsker du å vite mer om tilgjengelighet på reisen din? Ta kontakt med AtB kundesenter eller våre operatører.  

Relatert informasjon