Flere velger kollektivt

Lysere tider, slutt på smitteverntiltak og vi er i gang med en ny, normal hverdag. Det er en god og lovende start på 2022.  

Etter nyttår har tellesystemene som viser hvor mange som reiser kollektivt i Trondheimsområdet og Trøndelag, pekt kun i én retning. Oppover. Det er nå over 135 000 som reiser med buss, trikk og båt hver dag.

Dette er svært etterlengtet og positivt. Det er smart å reise sammen, det er trygt og vi har plass til alle. Med et av landets mest moderne kollektivsystem, stor kapasitet og mange avganger på de strekningene hvor flest reiser, er det mange reisemuligheter å velge mellom.

Regjeringen avviklet smitteverntiltakene lørdag 12. februar. Restriksjonene rundt kollektivreisene er borte, mange er tilbake fra hjemmekontoret, idrett, kultur og uteliv er åpnet oppi tillegg til at handel kan foregå uten munnbind. Alt dette gjør at flere reiser kollektivt. Fra de som har vent seg til å bruke bil i pandemiperioden, får vi nå tilbakemeldinger om at mer aktivitet i samfunnet skaper bilkø og manglende parkeringsmuligheter.

– Nå ser vi at langt flere reiser med buss og trikk igjen og at de tar en mer normal hverdag tilbake. Det er bra for alle som er ute og ferdes. Med god kapasitet og mange avganger har vi plass til alle som vil reise, sier administrerende direktør i AtB, Janne Sollie.

På rett vei, men langt fra friskmeldt

De siste to årene har rammet kollektivbransjen hardt. Restriksjoner, uforutsigbarhet og endrede reisemønstre. Det har kostet.  

– De siste to årene har vi hatt langt færre reisende enn vi vanligvis har, noe som er en helt naturlig konsekvens av tiden vi har vært gjennom. Nå er samfunnet åpent igjen og vi ser at folk vil ut og møtes igjen. De vil bruke byen, møtes på kontoret og dra på fritidsaktiviteter. Rett og slett ta livet tilbake. For oss er det fantastisk godt å kunne ønske kundene velkommen om bord, sier Sollie.

Vi i AtB vil bidra med det vi kan best: Å sørge for at folk kommer seg dit de skal. Tilbudet er forbedret og tilpasset til enda mer effektivt tilbud gjennom de to siste årene, og vi kjører med full kapasitet. Det er trygt å reise kollektivt og det er plass til alle som vil reise.

Til tross for at langt flere går om bord på buss, båt, trikk og tog nå enn tidligere, er det fortsatt et godt stykke igjen til målet.

– Selv om trenden nå er positiv, og mange vender tilbake til å reise kollektivt, vil det ta en tid før vi er tilbake på nivået før pandemien, sier Sollie, som oppfordrer til å bruke tilbudet så mye som mulig, også fordi det vil opprettholde tilbudsnivået på sikt.

At mange reiser kollektivt er både effektivt og et viktig miljøbidrag

Mange har endret sine reisevaner under pandemien. Frivillig eller ufrivillig. At flere har valgt å kjøre oftere bil er én av dem. Det kan være vanskelig å snu vaner som har satt seg-. Og det kan ta litt tid.

Samtidig er kollektivtrafikken den fremste og mest effektive måten å komme seg fra A til B på for svært mange. I tillegg er det viktig både for miljøet og trafikkflyten at flere lar bilen stå og velger kollektivt.

Hver uke kjører flinke sjåfører og mannskap nærmere 40.000 avganger med buss og båt i Trøndelag. De som reiser i Trondheimsområdet (billettsone A) kan også reise med tog til samme pris som for en bussbillett. Høsten 2021 ble i tillegg barnebilletten utvidet til å gjelde for de mellom 6 til og med 19 år over hele Trøndelag, som gjør det enda billigere for mange – både foreldre, barn og ungdommer.

– Kundeundersøkelser viser også at de som reiser i stor grad er veldig fornøyd med tilbudet. Det er viktig for oss å ha fornøyde kunder og gi en god reise med gode tjenester, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Grethe Opsal.

– Vi klarer nok aldri å tilfredsstille alle, og det er mange hensyn å ta, men vi jobber hele tiden i samarbeid med andre for å forbedre og tilpasse tilbudet slik at det er i tråd med utvikling og behov.

Målet vårt er at vi skal bidra til at det blir enklere å klare seg uten egen bil, alltid for noen, oftere for mange