Første i Europa

Å kunne bestille bussen når du trenger den er en spennende tanke. Derfor er forskerne med.

Det er Vy, Miljøpakken, Trondheim kommune og AtB som står bak prøveprosjektet. Samtidig er forskere fra NTNU og SINTEF engasjert for å se på hvordan øvrig trafikk og brukere reagerer på en slik farkost.

- Bedre utnyttelse

Når bussen kun trenger å "besøke" et på- og avstigningspunkt når det er behov, vil en kunne få mye mer ut av færre kjørte kilometer og enda mindre utslipp eller strømforbruk.

- Dette kan gi helt nye muligheter til miljøvennlige reiser og en langt bedre utnyttelse av busskapasiteten. Denne bussen dekker veldig mye av bydelen, men kun når noen trenger den. Vi er spent på å se bruken og høre tilbakemeldingene, sier Andreas K. Enge som er direktør for strategi og utvikling i AtB.

Ikke prøvd før

Selvkjørende busser er testet både i Trondheim, Kongsberg og Oslo før, men det at den kan bestilles er nytt. Litt senere i 2020 blir bestillingsappen klar og vi håper mange benytter sjansen til å teste tilbudet. Hvis mange nok gjør det og en god del sender sine tilbakemeldinger vil både mobilitetsselskapet AtB, prosjektleder Vy, kommunen og forskerne få svært god kunnskap til å videreutvikle tjenesten og kanskje sette det i drift en dag.

LES MER: Slik bestiller du

LES MER: Bussen skal bli kjent med Øya