Arild (44) tok buss - kom i bedre form

Er det mulig å få formen opp og vekta ned ved å bytte bil mot buss? Ja visst, bare spør innkjøper Arild Hagerup (44) hos Bama.

Bussturen til og fra jobb tar ti minutter mer enn det bilturen gjorde. Med på kjøpet får Hagerup i snitt 3,6 kilometer gåing til og fra holdeplasser hver dag, hvorav 400 meter i bratt motbakke. Det er i ferd med å forandre livet til innkjøperen hos Bama på Østre Rosten. 

HjemJobbHjem  

Bama er en HjemJobbHjem bedrift. Samarbeidet mellom Miljøpakken og AtB skal motivere bedriftene til å begrense bilparkering og oppmuntre ansatte til å reise miljøvennlig. Ett av virkemidlene er billig periodebillett på buss og tog.

I fjor høst hadde Arild Hagerup valget mellom å betale ei verkstedregning på 42 000 eller kjøpe ny bil. Et tredje alternativ var å gi bussen en sjanse etter nesten 25 år som jobb-bilist. Tidlig i november debuterte han med periodebillett fra AtB.

Mange gevinster

Fire måneder senere gjør 44-åringen opp status:

  • 10 kilo mindre å bære på.
  • Bedre humør.
  • Lettere å stå opp om morgenen.
  • Mer opplagt på jobb.
  • Mer energi etter endt arbeidsdag.
  • Noen hyggelige smil og nikk fra medpassasjerer.
  • Mye penger spart.

Solgte bilen

– Jeg kvittet meg med bilen uten å kjøpe ny. Så langt har det gått helt fint. Med periodebilletten reiser jeg i praksis gratis til slekt og familie i Malvik og Stjørdal. Den gjelder jo utenfor Trondheim også, sier Hagerup.

Han fikk en aha-opplevelse etter litt hjelp fra AtB med å legge opp jobbruta med buss: Linje 23 går direkte. Returen krever et bussbytte, men et par dager i uka bruker den nyfrelste trimmeren beina i stedet for buss på siste etappe.

Et nytt og bedre liv

– For min del er det mye enklere å ta buss enn jeg trodde. Det er sosialt og null stress. Før kom jeg ofte for seint på arbeid. Nå skjer det ikke mer. Bussen går presis klokka 7:02, og den må jeg rekke.

Arild Hagerup sliter fortsatt med overvekt, men alle piler peker i riktig retning.

– Jeg var inne i en ond sirkel med søvapné om natta, slit med å komme i gang om morgenen og ingen energi til annet enn å ligge på sofaen etter arbeid. Opplegget med bussen fikk meg over kneika. Jeg ga meg selv en testperiode fram til jul, og ble overrasket over den raske helsegevinsten. Den ga mersmak. Jeg skal trappe opp treninga etter hvert, vil ikke gape for høyt. Målet er fortsatt bedre form og lavere vekt. Livet smiler mer enn på mange år.

LES MER: Fordeler som HjemJobbHjem-bedrift.