trikken i kongens gate

Visste du dette om trikken i Trondheim?

Gråkallbanen fyller 100 år i 2024. 

Publisert / endret: 11.07.2024

Gråkallbanen, også kjent som Liantrikken, har fraktet Trondheims innbyggere opp til Byåsen i et helt århundre. Denne historiske trikkelinjen ble opprinnelig bygget som en privatbane, men ble senere overtatt av kommunen.

Gråkallbanen er en viktig del av byens kollektivtilbud og tilbyr en naturskjønn og praktisk reise fra bykjernen til de flotte friluftsområdene rundt Lian. Trikken er også blitt en populær turistattraksjon.

100-årsmarkering

Gråkallbanen ble åpnet for publikum 18. juli 1924. Se video fra da vi fikk sitte på en av byens veteranvogner opp til Sporveismuseet. Vogna er av samme type som ble brukt i 1924 fra St. Olavs gate til Munkvoll.

Se video:

 

 

 

La oss dykke ned i noen spennende fakta om den ikoniske trikkelinja.

Her erfakta

Verdens nordligste

Gråkallbanen er verdens nordligste trikkelinje, og ble åpnet 18. juli 1924. Først gikk den bare til Munkvoll på Byåsen, men ble etter hvert utvidet. Fra 1933 har trikken gått til Lian. 

Over én million reiser

Trikken kjører i dag linje 9 i Trondheim. Strekningen er på 8,8 kilometer og tar 21 minutter fra Lian til St. Olavsgate. Det gjennomføres over én million reiser bare med trikkelinja i året.

Den mest avslappa turen til Bymarka

Dette er selvsagt subjektivt, men vi mener det! Her er det ingen bilkø, og utsikten over byen, til trivelige nabolag og til skogen gir deg ro i sjela. Det er et perfekt transportalternativ til skiløypa om vinteren og for badeglade til Lianvannet på sommerstid.

Og snart kan du kanskje igjen dra på restaurantbesøk og mer i bygget som tidligere huset Lian Restaurant, like ved endestasjonen.

Trikk og buss = sammen

Linje 9 inngår som en del av det gode kollektivnettverket i Trondheim.

Avgangstider og billetter fungerer på akkurat samme måte, og vi anbefaler gjerne at du bruker AtB-appen til dette formålet. SMS, t:kort fungerer selvfølgelig også. Husk å kjøpe billetten før du går om bord om du bruker mobil.

… eller har du prøvd å «tæppe» om bord i trikken?

  

kort tæppes på kortavleser på trikken

Tæpping

Vi tester ut en ny måte å kjøpe billett. Tæpp bankkortet ditt mot kortlesern, så får du automatisk billett. Prøveprosjektet er nå live på linje 9 (Trikken) og 680. 

Les mer

Bra for klima

Trikken går på strøm, og du sparer både klima og miljø ved å velge den foran bensin- eller dieselbilen. Faktisk kan én full trikk i praksis erstatte hele 92 biler. Det er vel ikke dumt!