BIlde av Nina som holder i en El-sykkel utenfor arbeidsplassen

Nina ble fire år yngre på fem uker

I møte med en stadig mer travel hverdag har HjemJobbHjem gjennomført et helseprosjekt for et utvalg ansatte i flere av våre medlemsbedrifter. En av dem var Nina som jobber som lege ved Nidaros DPS på Østmarkneset.

Publisert / endret: 28.08.2023

Med en elsykkel som følgesvenn, kastet Nina seg inn i helseprosjektet. Det skulle vise seg å få en positiv innvirkning på både helse og livskvalitet.  

Nina og de andre deltakerne fikk disse fordelene gjennom prosjektperioden:

  • Motivasjonssamtaler og helsemålinger
  • Lån av elsykkel
  • Lån av aktivitetsklokke
  • Oppfølging av fysioterapeut og treningsfysiolog 

For å delta måtte Nina sette igjen bilen til fordel for aktive arbeidsreiser gjennom perioden. 

Utfordringen og helsegevinsten

Nina hadde ikke tråkket på pedalene på mange år før hun tok fatt på utfordringen. Til tross for en viss bekymring for høy fart, fant hun gleden i å sykle i et tempo som passet henne.

Det blir litt fortaussykling her og der, men det går veldig bra, sier Nina, som har opplevd god effekt av syklingen. 

På bare fem uker hadde hun senket sin metabolske alder med hele fire år. Og en viss vektnedgang har det også blitt. Enda viktigere var det at blodtrykket hennes hadde normalisert seg etter å ha vært litt forhøyet i flere år. 

Hun merket at kroppen responderte på kort tid og tallene var motivasjonen hun trengte for å fortsette. 

– På vei hjem fra jobb utfordret jeg meg selv ved å sykle opp Bøckmannsveien. Selv om jeg ble syklet forbi av noen i gule jakker på det flate partiet, klarer jeg faktisk å ta igjen dem opp bakken, og det gir meg en skikkelig god følelse, sier Nina. 

Miljøvennlig – og effektivt

Til tross for en sykkelvei på 11,5 kilometer, gikk det radig på vei til jobb.

– Det er et godt stykke. Og det er ikke sånn at det ikke kjennes i beina heller, men man kan jo justere på hvor mye drahjelp man ønsker, sier Nina. 

Nina oppdaget fort at elsykkel var et godt og effektivt transportmiddel. Ikke minst er det miljøvennlig også.

Om helseprosjektet 

Under perioden ble deltakerne tilbudt en rekke fordeler. Deltagere fikk tilgang til motivasjonssamtaler og helsemålinger ved oppstart og avslutning av prosjektet.

I tillegg ble elsykler og aktivitetsklokker stilt til rådighet gratis i prosjektperioden, og deltagerne kunne dra nytte av oppfølging fra fysioterapeut og treningsfysiolog. 

Fysioterapeuten er imponert – vil rekruttere flere

Anne Berit Stubbe er fysioterapeut og en del av HjemJobbHjem-teamet. Hun er svært fornøyd med resultatene til Nina. 

– Det er veldig gøy å se, sier Anne Berit. 

Hun kan fortelle at det har vært stor interesse for helseprosjektet blant ansatte i medlemsbedriftene.

 

 

 

 

 

– Nå til høsten har vi utvidet prosjektet og åpner for 30 nye deltakere som skal være med i hele 12 uker, med muligheten for vintersykling som en del av opplevelsen. Her håper vi på å inspirere enda flere til å skape aktive- og miljøbevisste reisevaner, sier Anne Berit

Fremtiden og inspirasjon

Selv om Nina i utgangspunktet ikke planla å elsykle gjennom vinteren, åpner hun likevel for muligheten.  For Nina handler ikke dette lengre om fysisk helse. Selv har hun gått til innkjøp av en splitter ny rød elsykkel. 

– Prosjektet har hatt en smittsom effekt hjemme. Mannen har begynt å reise kollektivt, og bilen står igjen hjemme. Barna er kjempebegeistret for at mamma sykler, sier Nina. 

– Veldig takknemlig for sjansen til å oppdage elsykling og for å komme i gang med hverdagsaktivitet som har hatt effekt, fortsetter hun.