Gråkallbanen-film Oscar-nominert – men visste du dette om trikken?

Gråkallbanen spiller hovedrolle i norsk kortfilm som tirsdag ble nominert til Oscar.  

Kortfilmen «Nattrikken» foregår i Trondheim og på Gråkallbanen, som driftes av Boreal på oppdrag fra AtB.

Nå er den nominert til Oscar i kategorien «beste kortfilm» innen fiksjon, og vi i AtB gratulerer så mye! Trøndere og lokale har bidratt, og det er stor stas for oss å se sjarmerende Gråkallbanen i filmen.

  • Se fem ting du kanskje ikke visste om trikken i Trondheim i bunnen av saken.

Er trikketuren så skummel?

I filmen vil hovedpersonen Ebba egentlig bare holde varmen, men ender som ufrivillig fører på «Nattrikken». Med politiet og trikkens egentlige fører i hælene må hun hanskes med truende og voldelige passasjerer.

Filmen er laget av Oslo-baserte Cylinder Production og regissert av Eirik Tveiten. Den kan ses hos Aftenposten (krever abonnement).

Heldigvis er ikke den typiske trikketuren fullt så skummel i virkeligheten.

Her er fem fakta om byens trikkelinje

1. Verdens nordligste

Gråkallbanen er verdens nordligste trikkelinje, og ble åpnet 18. juli 1924. Først gikk den bare til Munkvoll på Byåsen, men ble etter hvert utvidet. Fra 1933 har trikken gått til Lian. 

2. Over én million reiser

Trikken kjører i dag linje 9 i Trondheim. Strekningen er på 8,8 kilometer og tar 21 minutter fra Lian til St. Olavsgate. Det gjennomføres over én million reiser med trikkelinja i året av totalt 45 millioner i hele Trondheimsområdet.

3. Den mest avslappa turen til Bymarka

Dette er selvsagt subjektivt, men vi mener det! Her er det ingen bilkø, og utsikten over byen, til trivelige nabolag og til skogen gir deg ro i sjela. Det er et perfekt transportalternativ til skiløypa om vinteren og for badeglade til Lianvannet på sommerstid.

Og snart kan du kanskje igjen dra på restaurantbesøk og mer i bygget som tidligere huset Lian Restaurant, like ved endestasjonen.

4. Trikk og buss = sammen

Linje 9 inngår som en del av det gode kollektivnettverket i Trondheim.

Avgangstider og billetter fungerer på akkurat samme måte, og vi anbefaler gjerne at du bruker appen AtB til dette formålet. SMS, t:kort fungerer selvfølgelig også. Husk å kjøpe billetten før du går om bord om du bruker mobil.

5. Bra for klima

Trikken går på strøm, og du sparer både klima og miljø ved å velge den foran bensin- eller dieselbilen. Faktisk kan én full trikk i praksis erstatte hele 92 biler. Det er vel ikke dumt!

Alle bilder: Cylinder Production AS